Nieuws

Fay met haar eerste fazant, was weer een leuke training dames😬 ... See MoreSee Less

View on Facebook

Loslopen

We hebben de afgelopen decennia veel geleerd over hoe honden leren.
Zo leerden we dat een beloning pas een beloning is als de hond dit als zodanig ervaart.
We leerden over Premack, dit principe verteld ons dat de hond zeer bereid is gedrag, waar hij wat minder voor gemotiveerd is, te tonen als hij daarna wordt beloond met iets wat hij veel liever doet. Er wordt, om het Premack-principe uit te leggen, vaak verwezen naar oma’s regel: ‘eet eerst je spruitjes dan krijg je daarna een heerlijk toetje’.
Onze actieve jachthonden trainen met gebruikmaking van het Premack-principe is zeer succesvol. Hier hanteren we vaak de regel: ‘geef mij beheersing, dan geef ik jou actie’.
Je mag loslopen benoemen als een hoog belonende bezigheid voor onze jachthonden.
Wat jammer is dat deze beloning slechts één keer per wandeling wordt gegeven en vaak ook nog onbewust. De hond wordt bij de parkeerplaats van de lijn gedaan, wellicht moet hij nog drie tellen zitten voordat hij ‘vrij’ krijgt maar dan is het gedaan, lang leve de vrijheid.
Niet elke jachthond gaat goed met deze vrijheid om. Het is wenselijk dat hij tijdens het loslopen in contact met ons blijft en beheersing ten opzichte van bepaalde prikkels kan opbrengen. Hoe beter hij hier toe in staat is hoe ongedwongener het loslopen mag zijn. Het is heerlijk om woordeloos met je hond te hond te wandelen omdat hij de regels van het loslopen snapt, namelijk het in contact blijven en beheersing opbrengen ten opzichte van bepaalde prikkels.
Loslopen moet een hond leren en de optimale periode waarin we dit kunnen doen is in de vroege puppytijd. De twee voornaamste regels: ‘hou contact en beheers je voor sommige prikkels’ zijn met een puppy makkelijk te hanteren.
Wanneer we zien dat dit moeilijker wordt dan is het zeer aan te bevelen om de beloning loslopen meerdere keren per wandeling aan je hond te geven.
Tijdens de wandeling oefenen we meerdere keren wat beheers- en contactoefeningen en wanneer de (jonge) hond laat zien dat jullie op dezelfde golflengte zitten mag hij als beloning weer lekker loslopen.
Het is werkelijk zeer jammer en zelfs onwenselijk dat een jachthond nooit meer los kan omdat hij de regels van contact en beheersing niet begrijpt. Niet begrijpt omdat het hem nooit echt goed geleerd is.
Train je hond op het gedrag loslopen, doe dit meerdere keren per wandeling. Beheerst en snapt hij dit dan is het een prachtig cadeau waar hij en jij de rest van jullie leven van kunnen profiteren!
... See MoreSee Less

View on Facebook

Super blij met de snelle reactie van de veiligheidsregio💪🏼

Beste mevrouw Erkelens,

Voor de buitenactiviteiten van de hondenschool gelden de volgende bepalingen;

• volwassenen houden 1,5 meter afstand tot elkaar
• alleen toegestaan op plaatsen waar je 1,5 meter afstand kunt houden
• als groepsgewijs wordt getraind, maximaal 4 personen per groepje, exclusief instructeur
• meerdere groepen van 4 mogelijk als de groepen minimaal 1,5 meter afstand bewaren, de groepen duidelijk herkenbaar zijn als groep en/of een eigen afgebakende plek hebben en de groepen
onderling niet mengen

Met vriendelijke groet,
Veiligheidsregio Drenthe
... See MoreSee Less

View on Facebook